google-site-verification: googlecf4e9f0d55a3ead5.html
U bevindt zich hier: Startpagina » Actuele zaken » factureren

Factureren

Factureringseisen


Wat moet er op een factuur staan?

- De datum waarop u de factuur uitreikt.
- Opeenvolgend factuurnummer (u mag meerdere reeksen hanteren).
- Btw-identificatienummer van de leverancier / dienstverlener.

- Btw-identificatienummer van de afnemer indien een verleggingsregeling van toepassing is of een intracommunautaire levering wordt verricht.
- Naw-gegevens van de ondernemer en zijn afnemer.

- De hoeveelheid geleverde goederen en/of diensten en een duidelijke omschrijving hiervan.
- De datum waarop de levering of dienst heeft plaatsgevonden.

- De maatstaf van heffing voor elk btw-tarief of elke btw-vrijstelling, de eenheidsprijs exclusief btw, evenals de eventuele vooruitbetalingkortingen en andere kortingen indien die niet in de eenheidsprijs zijn begrepen.
- Het toegepaste btw-tarief en het te betalen btw-bedrag.

- Indien de afnemer de factuur uitreikt in plaats van de leverancier of dienstverrichter dient u op de factuur te vermelden: ‘factuur uitgereikt door de afnemer’.
- Indien van toepassing: een verwijzing naar de vrijstelling of intracommunautaire levering.

- Indien een verleggingsregeling van toepassing is, dan moet de vermelding “btw verlegd” opgenomen worden.
- Betreft de verkoop een vervoermiddel, dan dienen de gegevens over het vervoermiddel (nieuw of gebruikt) te worden opgenomen.

- Indien van toepassing de vermelding ‘Bijzondere regeling reisbureaus’.
- Indien van toepassing de vermelding: ‘Bijzondere regeling – gebruikte goederen’, ‘Bijzondere regeling – kunstvoorwerpen’, ‘Bijzondere regeling – voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten’.
- Indien van toepassing de naw-gegevens en het btw-identificatienummer van de fiscaal vertegenwoordiger.

Meer informatie leest u op de website van de belastingdienst.

Wanneer de factuur onvolledig is kan de belastingdienst een boete opleggen van (maximaal) € 4.920. Controleer daarom uw factuurlayout en zorg dat je juiste gegevens op de factuur staan.Buitenland

Doet u zaken met het buitenland zorg dat u voor landen binnen de EU over het juiste btw nummer van de afnemer beschikt. U moet het nummer op uw verkoopfactuur vermelden en bij leveringen deze in een ICL aangifte aangeven. Doe dat voordat u de goederen levert, dat kan u veel zoekwerk en wellicht narigheid voorkomen.
Na afloop van een periode controleert de belastingdienst of dat de bedragen aangegeven door u en uw afnemer met elkaar overeenstemmen. Controleer het btw-identificatienummer op deze website.

Voor leveringen over de grens moet u altijd de vrachtbrieven en douanepapieren bewaren, alleen op die wijze kunt u aantonen dat de goederen daadwerkelijk het land hebben verlaten.

Privacystatement: Onze website maakt gebruik van cookies en worden uitsluitend gebruikt om de kwaliteit van onze site te verbeteren, er worden geen gegevens van u geregistreerd.